Circular Industries ontvangt €2 miljoen durfkapitaal; een stap dichter bij innovatieve oplossing voor herwinning kritische grondstoffen

Geplaatst op: 11 oktober 2023

Met drie toonaangevende investeerders belangrijke stap vooruit

Circular Industries (‘CI’) is verheugd om de succesvolle afronding van een vroege fase financieringsronde van 2 miljoen euro aan te kondigen. Deze financiering, geleid door drie toonaangevende investeerders, Orchard participations, EIT InnoEnergy en Impuls Zeeland, markeert een belangrijke stap vooruit voor het ambitieuze project van CI, de Urban Mining Factory – Printed Circuit Boards (‘UMF-PCB’).

Circulariteit en geopolitieke onafhankelijkheid als kernwaarden

Het project UMF-PCB van Circular Industries heeft twee cruciale pijlers: circulariteit en geopolitieke onafhankelijkheid. Dit initiatief is gericht op het maximaal herwinnen van Critical Raw Materials (‘kritische grondstoffen’) uit laagwaardige afgedankte printplaten, d.m.v. een uniek proces dat elders ter wereld nog niet wordt toegepast. Door deze kritische grondstoffen te herwinnen, draagt CI bij aan duurzaamheid en het beschikbaar houden van grondstoffen voor toekomstige generaties. Tegelijkertijd vermindert het de afhankelijkheid van de Europese Unie van externe leveranciers, vooral in een tijd waarin geopolitieke kwesties de toeleveringsketens onder druk zetten.

Investeerders zien de potentie

De vroege fase financiering is mogelijk gemaakt door drie vooruitstrevende investeerders die de visie van CI delen.


Boudewijn Poelmann, Founder van Orchard Particiations:
“Met het terugwinnen van metalen uit printplaten draagt Circular Industries bij aan een meer duurzame wereld en wordt zorgvuldiger om gegaan met metalen die zeldzaam dreigen te worden en belangrijk zijn voor de energiestransitie.” 

Roel van Diepen, Investment Director EIT InnoEnergy Benelux deelt:
“Het zeker stellen van de beschikbaarheid van schaarse grondstoffen binnen de EU wordt een steeds relevanter thema in het investeringsbeleid van EIT InnoEnergy. Dit zal een van de sleutels zijn tot een onafhankelijk en verbeterd Europees industrieel ecosysteem. Met hun innovatieve en gepatenteerde proces zal Circular Industries metalen die relevant zijn voor de energietransitie lokaal recyclen op een schonere en efficiëntere manier dan bestaande processen. InnoEnergy zal zijn unieke innovatie-ecosysteem inzetten om het project en de belanghebbenden hierbij te ondersteunen.”

Rosco Ephraïm, Investment Manager Impuls Zeeland:
“Als Regionale Ontwikkelingsmaatschappij geloven we sterk in het bevorderen van duurzame en innovatieve ideeën van ondernemers. CI’s inspanningen om de Zeeuwse economie te verduurzamen sluit naadloos aan bij ons streven.”

De toekomst van circulaire industrieën in Europa

Met deze vroege fase financiering kan Circular Industries de proces- en de projectvalidatie fasen van de UMF-PCB afronden. Dit zal vervolgens de weg effenen voor de financiering en bouw van de eerste Urban Mining Factory, met een voortrekkersrol van een prominente Nederlandse bank.

De Urban Mining Factory toont aan dat duurzaamheid, circulariteit en geopolitieke onafhankelijkheid hand in hand kunnen gaan. Het is een lichtend voorbeeld van hoe innovatie en samenwerking kunnen leiden tot een betere toekomst voor de EU en de rest van de wereld.

Over Circular Industries

Circular Industries (‘CI’) is de initiatiefnemer achter de Urban Mining Factory – Printed Circuit Boards (‘UMF-PCB’). CI is opgericht in 2017 in Amsterdam, Nederland, integreert bewezen technologieën om diepgaande en duurzame winning van Critical Raw Materials uit laagwaardige Waste Printed Circuit Boards mogelijk te maken, zodat deze elementen beschikbaar komen voor de maakindustrie en energietransitie van de EU. Deze missie heeft vorm gekregen in het ‘UMF-PCB’-project en sluit volledig aan bij het Critical Raw Materials beleid van de Europese Commissie.

Over Orchard participations

Orchard Participations is opgericht door Boudewijn Poelmann en Annemiek Hoogenboom. Orchard Participations investeert in een vroege fase in innovatieve bedrijven die de Sustainable Development Goals van de UN hoog in het vaandel hebben staan. Door middel van deze vroege fase financiering kunnen ambitieuze & innovatieve ondernemers de ontwikkeling van hun producten en diensten financieren om daarmee de kans van slagen op de markt te vergroten.

Over EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy, de katalysator van de energietransitie, versnelt duurzame innovaties met de technologie, bedrijfsmodelinnovatie en expertise die nodig zijn om Europa’s Green Deal en decarbonisatiedoelen te bevorderen, terwijl energiezekerheid wordt verbeterd. Als wereldwijd erkende leider in cleantech-investeringen, ondersteunen we diverse innovatiedomeinen, waaronder energieopslag, mobiliteit, hernieuwbare energie, efficiëntie, complexe decarboniseringsprojecten, slimme energienetwerken en duurzame stedelijke ontwikkeling. EIT InnoEnergy is de drijvende kracht achter strategische Europese initiatieven zoals de European Battery Alliance (EBA), de European Green Hydrogen Acceleration Center (EGHAC) en de European Solar Photovoltaic Industry Alliance (ESIA). Opgericht in 2010 en gesteund door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), hebben we meer dan 7.000 start-ups beoordeeld, 300+ producten gelanceerd en meer dan 370 octrooiaanvragen begeleid. Met een team van 200+ experts, verspreid over Europa en de VS, blijven we bijdragen aan een duurzamere toekomst. 

Over Impuls Zeeland

Impuls Zeeland is de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zeeland. We ondersteunen ambitieuze ondernemers die binnen Zeeland willen investeren in duurzame en innovatieve ideeën. We bieden (de weg naar) financiering, begeleiden, adviseren en brengen ondernemers in contact met de juiste connecties binnen fondsen en investeerders. Daarnaast ondersteunen wij Zeeuwse bedrijven met internationale ambities en begeleiden wij bedrijven bij het vestigen en uitbreiden in Zeeland. Met als doel: het verduurzamen en versterken van de Zeeuwse economie.

PERSBERICHT 10 OKTOBER 2023

Reacties zijn gesloten.

Terug naar het overzicht